ΤΖΑΚΙΑ and more

Καρδαράς Παναγιώτης

Αλίμου 93, Αργυρούπολη

6972 843103

210 9940698

kardarastzakia@gmail.com

Ακολουθήστε μας

Αλίμου 93, Αργυρούπολη   |   τηλ.: 210 9940698

Image Alt

Tzakia Kardaras

Τι να προσέχω όταν αγοράζω ξύλα για το τζάκι και τη σόμπα

«ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ» ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ
Εμποροι καυσόξυλων στο iefimerida: Ποια ξύλα να προτιμάμε για το τζάκι, τα επικίνδυνα, οι παγίδες και οι τιμές
ΕΛΛΑΔΑ22|12|2018 | 11:25
Η εποχή του τζακιού ξεκινά / Φωτογραφία: ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/InTime News
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Μπορεί να μοιάζουν ίδια στην όψη, όμως ένα υγρό καυσόξυλο μπορεί να έχει έως και κατά 70% μειωμένη θερμική ισχύ, από ένα στεγνό που έχει κοπεί ένα χρόνο νωρίτερα, λένε οι έμποροι καυσόξυλων, προειδοποιώντας τους καταναλωτές για τις παγίδες.

«Δεν είναι μόνο η τιμή το πρόβλημα. Μετά το 2013, και την αλλαγή του νόμου που αναγκάζει τους εμπόρους να πωλούν με τον όγκο και όχι με το βάρος, είτε αγοράσεις βρεγμένα, είτε στεγνά το ίδιο θα πληρώσεις» λέει στο iefimerida o Κωνσταντίνος Μάλλιος, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εμπόρων Στερεών Καυσίμων Αττικής (ΣΕΣΚΑ).

«Το θέμα είναι ότι το στεγνό ξύλο αρπάζει γρήγορα, παράγει γερή ζεστασιά και δεν έχει κατάλοιπα, τα οποία ευθύνονται για τις αναθυμιάσεις, εντός σπιτιού και εκτός, δηλαδή την αιθαλομίχλη. Το βρεγμένο ξύλο δεν ζεσταίνει και “καπνίζει” από τους υδρατμούς» σημειώνει ο κ. Μάλλιος.

Στη μελέτη που έχουν ως «ευαγγέλιο» οι πιστοποιημένοι έμποροι καυσόξυλων υπογραμμίζεται ότι τα ξύλα με 25% υγρασία (ενός χρόνου κοπής) έχουν μειωμένη κατά 18% θερμική ισχύ από τα στεγνά, αυτά που έχουν 30% υγρασία (μισού χρόνου κοπής) μειωμένη κατά 25% θερμική ισχύ και τα νωπά ξύλα, με υγρασία 75%, θερμική ισχύ μειωμένη κατά 70% τουλάχιστον.

Αν αυτή η αντιστοιχία «μεταφραζόταν» σε ένα αερόθερμο των 1000 Watt, αυτό θα σήμαινε ότι στην περίπτωση του νωπού ξύλου θα απέδιδε… 300 Watt.

Οι παγίδες

Σύμφωνα με τον γγ του ΣΕΣΚΑ, υπάρχουν ακόμη έμποροι, μη πιστοποιημένοι και μη μέλη του Συλλόγου, που πωλούν με το βάρος και όχι με τον τόνο, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, και ευρύτερα της Ελλάδας, «βασιλεύει» το λαθρεμπόριο και η παράνομη υλοτομία.

«Εμείς λέμε στους καταναλωτές να αγοράζουν ξύλα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, μόνο με τον όγκο και μόνο όταν βλέπουν το εμπορικό σήμα του Συλλόγου μας. Επίσης καλούμε το κοινό να επικοινωνεί μαζί μας (τηλ. 210-2838856) για να καταγγέλλει αθέμιτες πρακτικές και ασυνείδητους εμπόρους» λέει ο Κωνσταντίνος Μάλλιος, τονίζοντας ότι έχουν δεχτεί καταγγελίες για «ξηλώματα» δέντρων και λαθρεμπόριο από αγρότες και ανθρώπους κάθε λογής, ακόμα και σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τη θεομηνία όπως η Μάνδρα ή και το Μάτι.

Ο κ. Μάλλιος αναφέρει ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής υπάρχουν περί τους 250 εμπόρους καυσόξυλων που εκδίδουν παραστατικά, όμως μόλις οι εκατό εξ αυτών είναι μέλη του ΣΕΣΚΑ.

Οι τιμές και το… «χρυσό» κόλπο του τζακιού

Σύμφωνα με τον ΣΕΣΚΑ, το «χρηματιστήριο» του καυσόξυλου διαμορφώνεται ως εξής:

Πεύκο (χύδην) γύρω στα 80 ευρώ το κυβικό
Ελιά και πουρνάρι (χύδην) έως 100 με 110 ευρώ το κυβικό
Στην περίπτωση του στοιβαχτού ξύλου (όχι χύμα, αλλά στοιβαγμένο σε παλέτες) η τιμή του κυβικού μπορεί να φτάσει τα 120 και τα 130 το κυβικό.
Οι τιμές έχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα τη γεωγραφική περιοχή
Σε ό,τι αφορά στο άναμμα, οι ειδικοί του τζακιού υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να βάζουν μαλακά ξύλα στην αρχή, όπως η οξιά ή το πεύκο, καθώς αρπάζουν γρήγορα και λόγω μεγάλης θερμογόνου δύναμης σπάνε την παγωμάρα του χώρου.

Μόλις το τζάκι πάρει… μπρος, θα πρέπει να μπαίνουν στη φωτιά ξύλα βαρέος τύπου όπως δρυς ή ελιά.

Οι έμποροι καλούν επίσης τους καταναλωτές να φροντίζουν για τη συντήρηση του τζακιού τους, συστήνοντας καθαρισμό κάθε ένα χρόνο,για νοικοκυριά με βαριά χρήση, και κάθε δεύτερο έτος για σπίτια με περιστασιακή χρήση του τζακιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΛΛΙΟΣ
ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ
ΤΖΑΚΙ
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/news/467333/emporoi-kaysoxylon-sto-iefimerida-poia-xyla-na-protimame-gia-tzaki-ta-epikindyna-oi